INDLEDNING

JORN PÅ LÆSØ

KØB 2007

FÆRDIGT 2009

TALER VED INDVIELSE

PRESSE

ANSØGNINGSFORMULAR

nyt

 

Ejendommen Bangsbohave blev købt i 2007 af Peter Linder, Direktør og ejer af Causa Consulting og Tom Christoffersen, ejer af Galleri Tom Christoffersen. Ejendommen er istandsat for private midler. Ideen er at stedet skal bruges som refugium for kunstnere.

Historie
Tidligere ejer af Bangsbohave, Svend Nielsen Dahl, rejste med tog en tidlig vintermorgen, 1964, op gennem i Jylland
. Han fandt sig til rette i kupeen, hvor han mødte Asger Jorn, som var rejst fra Italien nogle dage forinden. Dette var et skelsættende møde. Dette møde endte med at Asger Jorn købte Bangsbohave og 25 tønder land, af Svend Nielsen Dahl, ubeset.

Ejeren af nabogården til Bangsbohave, Erland Stocklund, blev nu et vigtigt bekendtskab for Asger Jorn. Han fik til opgave at indrette gården både som hjem og atelier for Asger Jorn. Til Ekstra Bladet udtalte Jorn i 1968 følgende. "Mærkeligt nok men det er egentligt det første atelier, jeg har, som er indrette helt efter mit eget hoved". Det blev til et atelier med stor pejs, plexigas i taget og værksted på høloftet. Jorn var på det tidspunkt en international kunstner som arbejde både i Paris og Albissola, men til trods for det nævner Jacob Thage, direktør for Jorn Museet Silkeborg, i sin indvielestale 2009 at de værker som blev malet på Læsø, udtrykker at Jorn følte sig særdeles godt tilpas på øen.

Troels Andersen henviser i sin biografi (bd. 3 Kbh. 97) til nogle af besøgene på øen. Her er et par eksempler: ” … sejlturen sluttede på Læsø, ledsaget af van de Loos motorbåd. Om bord var foruden de to kaptajner med hustruer, Troels Jorn og to af hans kammerater. Bådene var vellastede med føde og ikke mindst drikke, stemning undertiden forceret munter … resten af sommeren tilbragte Jorn på Læsø.” … ”Sommeren 72 tilbragte han på Læsø sammen med Nanna som ventede barn.”
Dog blev nytårsaften 1972 hans sidste tid på Læsø sammen med sin familie.

Som Olav Juul, tidliger Borgmester på Læsø, udtrykker i hans indvielsestale for atelieret 2009, så sidder forfatteren med et tomt stykke papir og kunsteren foran et blankt lærred. De påbegynder nu en skabelsesproces som oftest kan virke som stor inspiration for os som iagttagere.

Hele denne proces har Læsø inspireret til, helt tilbage fra guldaldertiden og op til Martin Rørbye, Laritz Tuxen, Viggo Larsen, Søren Hjort Nielsen og Arne og Jørgen Haugen Sørensen. Læsø kom man ikke bare forbi. De to største kunstnere i nyere tid, Per Kirkeby og Asger Jorn, bosatte sigpå øen med deres atelierer og forsatte deres arbejde der.

 

Nu hvor stedet er renoveret, ønsker vi at den gode og lange tradition forsætter. Et nyt kapitel starter, med respekt fra kunsten og alt hvad den giver os andre.

VI ØNSKER AT SIGE TAK TIL:
Selvfølgelig Jess Klixbøl der var "motoren" der hjalp det hele igang.
Arkitekt Villy Frei Krogh , der ikke er fra Læsø men har "slået rødder" på øen.
Lis og Peter Augustinus for husly og gode råd.
Kim Christiansen Læsø vognmandsforretning.
Øens Handymand v/ Poul Erik Sørensen.
Oliver Kristensen for de nye fotos.
Tækkefirmae
t Storhavegård v/ Henning Johansen.
Østerby El- service v/ Niklas J. Christiansen.
Murerfirmaet Kjeld og Henrik Larsen Aps.
Øens VVS ved Peter Møller Sørensen.
Hans Peder Svendsen.
De altid servicerende folk hos XL Byggemarked.
Oliver Kristensen og Bossman - ikke mindst starten, hvor huset blev overdækket og reddet.
Og selvfølgelig mange tanker til vores nabo Erland Stoklund, og hans enestående hjælp, indtil han forlod os - alt for tidligt.
Også en stor tak for det gode naboskab med Anny og Viktor.
Læsø kommune og borgmester der har været positive hele vejen igennem.